Perma ráj

Sousedská výměna sazenic

16. května 2024

Dnes budu psát o tom, jak jsme s manželem uspořádali “Sousedskou výměnu sazenic”. Byla to parádní akce, kterou rozhodně doporučuju uspořádat všude tam, kde zahradničení trochu funguje. Nakonec nejde ani o to, že si s někým vyměníte rostliny, ale hlavně o vřelý pocit z toho být s lidmi.

Skupina lidí u záhonu z vany

U mého záhonu ze smaltované vany. Proběhla ochutnávka lebedy :-)

Rovnou se přiznám, že mám radost z navázání nových kontaktů a prohloubila jsem ty stávající. Třeba jsem pozvaná na dvě zahrady svých sousedek, s další jsem se domluvila, že si vzájemně pomůžeme s našimi projekty, taky jsem od další sousedky dostala ujištění, že kdybych něco potřebovala, že mi ráda pomůže. S další sousedkou jsem domluvená, že mi poví historii své rodiny žijící v Sedlčanech … a tak dále.

Přineslo se plno sazenic, povídalo se o zahradě, jedli jsme koláče, pili kafe a vodu s bylinami. S Kamilem jsme návštěníky*ce proveli naší zahradou a debatovali. Nálada byla fantastická.

Prostota prostoru

Co vlastně bylo moc fajn, tak jsme nikdo nepotřeboval nic speciálního. Setkání proběhlo na té vlastně nejméně hezké části zahrady hned u příjezdové cesty. Bylo to z důvodu, že když šel někdo kolem, tak jsme ho mohli přizvat.

Na místě byly dva rozkládací stolky, staré židle, slunečník, skleničky na pití převážně ze zavařovaček, hrnky, koláče, voda s bylinami a nabídka kávy nebo čaje. To nejdůležitější jsme utvořili společně s našimi hosty a to byla skvělá atmosféra.

Co za rok uděláme jinak?

Dost známých nemohlo přijet ten den, ale přitom zbylo plno rostlin. Takže příští rok rovnou napíšu, že druhý den je možné se stavit pro to, co zbyde. :-) Zbylo mi totiž plno sazenic. To, co jsme nezvládli zasadit, jsme dali alespoň k cestě s nápisem “k rozebrání”.

Do budoucna v této přední části plánujeme udělat posezení natrvalo. Chci tu také mít vysazené byliny do čaje a vody, abych je sem nemusela nosit. Také by se mi tu líbil kohoutek s pitnou vodou, tak uvidíme, co stihneme.

Fotky z akce

Sazenice v autě

Jedna várka sazenic

Koláč s malinama na stole

Tento koláč brzy zmizel

Pes v dětském stanu

Stan pro děti, který obsadila naše Bobina

Já s koláčem

Já s koláčem

Sazenice na zemi

Další z mnoha várek sazenic

Lidé na zahradě

Postupně se scházíme

Lidé v kroužku na zahradě

Začíná prohlídka naší zahrady

Lidé u jezírka

Prohlídka jezírka

Skupina lidí

Já a Kamil vyprávíme o našem domu z konopného pazděří

Skupina lidí kouká do sadu

U sadu a vedle kořenové čističky, která vykukuje napravo

Skupina lidí u záhonu s vytrvalým pórkem

U našeho vytrvalého pórku

Zpět na blog