Perma ráj

Stavíme z konopného betonu

7. června 2021

Tak jsme si to konečně zkusili. Na stavbu z konopného betonu se připravujeme dva roky. A je to tady! Začali jsme stavět. A byla to sranda! Nechyběla ani ochutnávka konopného piva. A proč jsme zvolili konopný beton? Psala jsem o tom v předchozím článku "Domek svépomocí aneb nabízíme brigádu", kde jsme poptávali brigádníky. Stále je teda potřebujeme, tak se klidně ještě hlašte. A teď k tomu, jak nám to šlo.

parta pracantu

Všemu předcházela pořádná příprava, jenž spočívala v přípravě bednění, do kterého se konopný beton sype. Dělali jsme ho z OSB desek 2500x650x18mm po celém obvodu domu. Distančníky, tedy trubky, které drží bednění v konkrétní vzdálenosti od dřevěných nosných trámů podle tloušťky stany, jsme udělaly z plastových trubek na vodu. Nastříhali jsme si je pak na požadovanou délku, v našem případě 16 cm.

Vápno a pazdeří Připravené bednění pro vyplnění konopným betonem

Na místě už jsme si připravili materiál, tedy konopné pazdeří, vápno a vodu, no a samozřejmě nástroje. Nejdůležitějším je spešl míchačka, ale pak také kýble a ochranné pomůcky. Na poslední chvíli se ale dodělávali hutnící paličky.

Specielní míchačka

Patrik Majringer z konopny-beton.cz nás zasvětil do konopného betonu a jeho míchání nejprve teoreticky prezentací a pak i samotnou realizací. Rozjela se míchačka a začal se míchat konopný beton.

Patrik prezentuje Parta lidí u míchačky

Konopný beton je potřeba namíchat důkladně, aby se stěny časem třeba nerozdrolily. Správně namíchaná směs se pozná podle toho, že se z ní uplácá kulička, která drží pohromadě. Jamile ale do ní píchnete prstem, musí se rozpadnout.

Zkouška namíchané směsi

Se správnou směsí se pak míří v kýblech či na konečku rovnou do bednění. My kolečko používali jen krátce. Máme domek na mírném svahu a těžko se do domu kolečkem najíždí. A už vůbec není možné sypat beton do bednění z venku. Kýble tedy jsou pro nás tou správnou možností. No a čerstvě nasypaná směs se musí hned hutnit paličkou, kterou si lehce stlučete z tyče a menšího prkna.

Hutnění paličkou Sypaní betonu z kolečka Konopný beton v bednění

Atmosféra na stavbě byla skvělá, první dny jsme si užili a těšíme se na další. A jestli vás tento materiál zaujal, tak přijďte na brigádu!

Pár tipů závěrem pro ty, kteří budou také stavět?

Určitě se vyplatí mít distančníky z obou stran stejné. My to měli nejprve z vnější strany 15 cm a zevnitř 16. Po pečlivé rozvaze jsme to o ten centimetr zvenku rozšířili. Dalo by dost práce, abychom distančníky neprohodili.

S elektrikářem i instalatérem se domluvte dostatečně dopředu. Minimálně tři měsíce před zahájením prací z konopného betonu a tento materiál jim zdůrazněte. Nejlepší je jim rovnou poslat fotky ukázek. Nám se totiž stalo, že si představují klasický beton a pak na poslední chvíli řešíme, jak to vlastně mají udělat.

ukázka zásuvky rozvody vody a kanalizace

Pokud máte místo, kde je hodně trubek a plno malých škvírek, je nejlepší dát bednění jen z jedné strany a sypat beton přímo k problematickému místu a hutnit to rukou. Až se zacpou škvírky, tak teprve pak je potřeba zabednit i z druhé strany a pokračovat z výplní bednění jako obvykle. My takové místo měli v koupelně u vodovodních trubek.

Rozvody vody a jejich vyplnění konopnou směsí

Další fotky

Lešení pomocí koziček
Zpět na blog