Perma ráj

Voda pro Zemi!

22. dubna 2020

Dnes je den Země a my bychom jí rádi popřáli hlavně hodně vody. A protože to na dostatek vody zatím nevypadá, (Máme za sebou suchou zimu bez sněhu. Začalo jaro a také sotva zapršelo. Podle předpovědí nás čeká velmi suché léto.) tak přinášíme pár tipů, jak zadržovat vodu na zahradě.

potok pod stromy

Asi každý si zachytává dešťovou vodu na polévání zahrady. My na to máme čtyři použité smaltované vany a dva plastové sudy na dešťovou vodu, ale jsou tu i další nápady:

Dřina není pro nás! Nekosíme všechen trávník na pár centimetrů 🙂

Co hodně zadržuje vlhkost, je vysoký trávník. My si kosíme cestičky a pak zóny, kde se nejvíce pohybujeme, třeba okolí letní kuchyně. Zbytek kosíme méně. Vysoká tráva chrání zem před vysoušením a udržuje v ní vlhkost. Krátce sečené trávníky často vysychají a hnědnou. Vysoký trávník se už blíží louce, a ta je také prospěšná užitečnému hmyzu.

Důležitá je také péče o půdu a živočichy, které v ní žijí

V naší krajině je problém s tím, že nedokáže absorbovat vodu, tedy nedokáže ji nasát dostatečně rychle. Voda pak odteče pryč z území a to zůstává suché. Aby půda byla schopna nasávat vodu, musí v ní být život! Půdní život! Jsou to žížaly a takové ty různé breberky. Pokud je v půdě vysoký podíl života, je pak jak houba na mytí – schopna absorbovat vodu a zadržet ji.

Půdní živočiši mají ale také své potřeby. Nemají rádi chemické přípravky, udusávání půdy těžkou technikou apod. My se snažíme o naše půdní živočichy dobře pečovat. Pokud možno, nenecháváme odhalenou půdu ani na záhoncích a snažíme se mulčovat. Je to také dobré proti odpařování vody z půdy. Půdní život má rád nějakou tu ňamku, třeba nehrabeme listí. Do jara to si to žížaly a ostatní zpracují a prospívá to hlavně našim stromům. A celkově zahradu moc neuklízíme. Probouzí to pak život.

Olla!

Letos také testujeme ollu. Je to hliněná nádoba, kterou zakopete do země vedle jednoletých rostlin, třeba paprik, tak aby jí koukalo jen hrdlo. Pravidelně do ní doléváte vodu a papriky si ji z olly umí nasát. Četli jsme, že to hodně šetří vodu. Dává nám to smysl, tak do toho vkládáme naděje pro letošní léto.

Také se snažíme rostliny příliš nerozmazlovat a podpořit je v tom, aby kořeny zapouštěly co nejhlouběji. To jde především u víceletých rostlin. No a pak samozřejmě se snažíme pěstovat takové rostliny, které u nás vydrží. Podmínky nahrávají řadě středomořských bylinek, které jsme vysázeli na bylinkovou spirálu. O tom třeba někdy příště.

Nakonec náš oblíbený způsob šetření vody a zároveň dobrůtka pro půdní živočichy: kompostovací záchod. Tomu jsme se věnovali už v jiném článku.

Dalších závlahových způsobů pro zahradu je plno. Stačí jen hledat a číst. Doporučuju především permakulturní literaturu, tam je o vodě mraky věcí a určitě to přiláká mraky deště J. Snad si opatření na zadržování vody osvojí i naše vláda.

Zpět na blog